Ingatlan energetikai tanúsítvány

ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY

Eladáshoz egy okirattal igazolnia kell ingatlana energetikai teljesítményét és megtakarítási lehetőségeit.

Az Energetikai Tanúsítvány elkészítését a 176/2008. (VI. 30). Kormányrendelet írja elő, mely szerint az épületek energia tanúsítását kötelező elvégezni 2012 januárjától, amennyiben az ingatlan értékesítésre kerül (az épület tulajdonjogát ellenérték fejében átruházzák), vagy egy évet meghaladó időtartamra bérbe adják.

Az Energetikai Tanúsítvány elkészítése tehát kötelező minden lakóingatlan értékesítésekor, vagy bérbe adásakor (néhány kivételtől eltekintve), és mely tanúsítvány 10 évig érvényes.

Az Energetikai Tanúsítvány az eladás és bérbeadás egyik alap okirata, ennek a foglaló szerződéshez vagy az adásvételi szerződéshez már rendelkezésre kell állnia, és melynek elkészítéséről a vonatkozó szabályok alapján a tulajdonosnak kell gondoskodnia.

Az Energetikai Tanúsítvány feltehetően a jövőben az ingatlanok értékét befolyásoló irat lesz, mely feltérképezi az ingatlanok hőtechnikai állapotát. A tanúsítás legnagyobb előnye, hogy képet kapunk arról, hogy az ingatlan energia felhasználás szempontjából mennyire takarékos vagy pazarló. Ezen kívül javaslatot tesz arra vonatkozóan, hogy milyen korszerûsítéssel lehet az energetikai besorolás skáláján jobb kategóriába kerülni.